Müze Hakkında

İSTEK Belde Okulları Astronomi Müzesi, İSTEK Vakfı'nın toplum bilim temalı sosyal sorumluluk projesi olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Müze; Aslanlı Oda, Göktaşları, Güneş Sistemi, Yıldızlar Alanı, Sihirli Küre, Büyük Ölçekte Evren ve Dünya Dışı Yaşam bölümlerinden oluşmaktadır.

 

Aslanlı Oda: Nemrut Dağı'nda bulunan Aslanlı Horoskop'un gerçek boyutlu bir kopyasının bulunduğu ve horoskopun yapılışına dair olayın bir duvar resmiyle anlatıldığı bölümdür.

 

Göktaşları: Yurt dışından satın alınmış 50’yi aşkın göktaşı ve tektit sergilenmekte, krater maketleri ve görsellerle göktaşları tanıtılmaktadır. Ayrıca bu bölümde ülkemizdeki tek Mars Meteoru, Ay Meteoru ve Chelyabinsk Meteoru'ndan örnekler sergilenmektedir. Müze ziyaretçileri aynı zamanda bir göktaşına dokunarak inceleme deneyimini de yaşayabilmektedir. Bunların yanı sıra bu bölümde meteor tozu avcılığı hakkında bilgiler  de bulunmaktadır.

 

Güneş Sistemi: Güneş Sistemi'nde bulunan gezegenler ve uyduları hakkında bilgiler veren maketler, videolar ve görseller yer almaktadır. Ayrıca Dünya ve Jüpiter'in uydusu Europa'nın iç katmanlarını gösteren maketler bulunmaktadır. Bu bölüme gelen müze ziyaretçileri Güneş Sistemi'ndeki gök cisimlerini tanıyacak ve boyutlarını öğrenebilecektir.

 

Yıldızlar Alanı: Yıldızların uzaklık, renk-sıcaklık, parlaklık, enerji üretimi gibi temel nicelikleri hakkında bilgi veren ve karşılaştırmalı boyutlarını gösteren maketler ile görseller yer almaktadır. Bu bölümde Güneş'in iç yapısı ve yüzey özelliklerini gösteren 2 m. çapında bir Güneş maketi de bulunmaktadır.

 

Keşif Küresi: Projeksiyon ile aydınlatılan 60 cm. çapında küre şeklinde bir ekrandır. Çeşitli konularda dersler işlenebilmektedir:

 
  • Dünya: Okyanus, buzul ve kıta hareketlerinin zaman içerisindeki değişimleriyle, iklim ve meteorolojik olaylar. 
  • Güneş ve gezegenler: Güneş, gezegenler ve uyduları.
  • Gökküresi: Takımyıldızlar  ve koordinat sistemleri.
  • Yapay uydular ve uzay araçları

Büyük Ölçekte Evren: Samanyolu ve büyük ölçekte evreni oluşturan gökadalar tanıtılmaktadır. Ayrıca evrenin oluşumundan bu yana geçen sürecin anlatıldığı bir “Kozmik Takvim” de bulunmaktadır.

Dünya Dışı Yaşam: Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin özellikleri ile yaşamın olabileceği gezegenler hakkında bilgiler ve Dünya’daki yaşam ile evrim anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümde dinozor dişi, taşlaşmış ağaç, deniz kestanesi, 50 milyon yıllık köpek balığı dişi gibi ender fosiller ve mineraller de bulunmaktadır.

   Ziyaretçi Defteri