Galaksi Çifti: NGC 4302 ve NGC 4298

Galaksi Çifti: NGC 4302 ve NGC 4298

NGC 4302 ve NGC 4298 galaksileri, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ile çekilen bir sarmal galaksi çiftidir. Bu galaksi çifti Samanyolu galaksimizin dışarıdan bakan bir gözlemciye nasıl görünebileceğine dair bir fikir vermektedir.

Soldaki galaksinin adı NGC 4302 ve sağdaki galaksinin adı NGC 4298'dir. Bu galaksiler oldukça farklı görünüyor çünkü onları gökyüzünde farklı açılarda görüyoruz. Dünya’dan bakan bir gözlemciye göre, araştırmacılar NGC 4302’nin uzayda 90 derecelik bir eğim ile, NGC 4298’in ise 70 derece eğimli olduğunu hesaplamışlardır. Yapıları ve içerikleri bakımından da birbirlerine aslında çok benzerler.

NGC 4298'de, fırıldak benzeri yapı görünür, ancak diğer sarmal galaksilerde olduğu kadar belirgin değildir. NGC 4302'de ise, diskteki toz, oldukça yoğun görünen yıldız şeritlerine karşı bir kontrast oluşturuyor. Toz tarafından absorbe edilmesi, bu galaksinin diğerinden daha koyu ve daha kırmızı görünmesine neden oluyor. Büyük mavi renkli alan ise, son zamanlarda meydana gelen bir yıldız oluşum bölgesi gibi görünüyor.

Her iki galaksi de yaklaşık 55 milyon ışıkyılı uzaklıktadır. Yaklaşık 2.000 galaksiden oluşan Başak Kümesi'ndeki Takımyıldız Berenices'de yer alıyorlar. Her ikisi de 1784 yılında astronom William Herschel tarafından keşfedildi. Bu tür nesnelere ilk önce basitçe "sarmal bulutsular" deniyordu, çünkü ne kadar uzakta oldukları bilinmiyordu. 20. yüzyılın başlarında Edwin Hubble, galaksilerin Samanyolu'nun çok dışındaki diğer gökadalar olduğunu keşfetti.

Tipik bir sarmal galaksi, merkezinden dışa doğru gidildikçe genç yıldızlardanoluşan kollara sahiptir. Parlak kollar, yoğun yıldız oluşum bölgeleridir. Bu tür galaksiler merkezi bir şişkinliğe sahiptir ve soluk bir yıldız halesiyle çevrelenmiştir. Birçok sarmal galakside ayrıca merkezi çıkıntıdan kollara uzanan çubuklar bulunur.

Soldaki NGC 4302, yaklaşık 87.000 ışıkyılı çapındadır ve Samanyolu'nun yaklaşık yüzde 60'ı büyüklüğündedir. Yaklaşık 110 milyar güneş kütlesi, yani Samanyolu kütlesinin yaklaşık onda biri kadardır.

Sağdaki NGC 4298, yaklaşık 45.000 ışıkyılı çapında, Samanyolu'nun yaklaşık üçte biri büyüklüğündedir. 17 milyar güneş kütlesinde, Samanyolu galaksisinin 1 trilyon güneş kütlesinin yüzde 2'sinden daha azdır.

Hubble’ın çekmiş olduğu bu görüntüler 2 Ocak - 22 Ocak 2017 tarihleri ​​arasında Geniş Alan Kamera 3 (WFC3) cihazı ile üç görünür ışık bandında alındı.

Hubble Uzay Teleskobu, 24 Nisan 1990'da Uzay Mekiği programlarının başlamasının ardından mekikler ile fırlatıldı ve alçak Dünya yörüngesine yerleştirildi. Hubble, evreni ultraviyole, optik bölge ve kızılötede gözlemlemektedir. Hubble uzay teleskopunun çığır açan keşifleri, astronomi ve astrofizik alanlarında devrim yaratmıştır.